ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

SRETNA NOVA 2014.


OSVRT NA 2013.
GDJE JE NESTALA FOTOGRAFIJA?
Fotografija je iznimnim ubrzanjem narušila kvalitetu a fotografska struka nikad nije bila na nižim granama, zavladala je genetska, hdr-ovska i hibridna fotografija koja je daleko od normalne i iskonske slike. Fotografija s mobitela dosegla je svemir, iako joj se pixeli raspadaju, slike su većinom mutne i neoštre, a iako ima i svjetlih primjera ti su iznimka i prava rijetkost.

Kako bi opravdao ovaj stav prema sadašnjem poimanju fotografije vratimo se filmu i fotografiranju s manualnim postavkama. Kada bi novim fotografskim snagama dali manualni fotoaparat s filmom koliko bi fotografija donjeli nakon snimanja. Fotografi su prisjetimo se snimali bez svjetlomjera, bez motora koji vrte 9 slika u sekundi, bez programa i automatike, bez pustih senzora i polja za izoštravanje, bez auto fokusa…..
Fotografije su bile iskonske tj. neobrađivane u Photoshopu ili bilo kojem drugom programu, bez hdr-ova, bez unšarpovanja itd. Nažalost, fotografiji je narušem indetitet, ona je masovnom upotrebom postala nešto sasvim drugo, oblik komunikacije i pokazivanja osobnog statusa a ne pokazivanje umjetničkog stava i način na koji umjetnik šalje poruku prema javnosti.

Nakon promatranja situacije tokom zadnjih 20 god. mediji su prepunjeni svim i svačim, svakodnevno smo „bombardirani“ sa tisućama podataka i stvarno je postalo teško vidjeti iznimna fotografska djela u moru svega. Kultura u gradu Splitu se svodi na 3 glavna događaja u cijeloj godini a svi ti događaji su već unaprijed poznati i dobro podmazani… Svijetlo su Fotoklub Split u Marmontovoj, galerija Grada i gradska vijećnica, prostori u kojima se moglo vidjeti odličnih fotografskih izložbi a van konkurencije je Info zona koja je svojom otvorenošću postala prava žila kucavica našeg malog grada.

Drugi smo grad u ljepoj našoj a imamo samo jednu galeriju fotografije koja jednostavno nije dostatna za veliki broj razno raznih fotografa. Nadam se da će budućnost biti svjetlija za sve koji žele izložiti svoje radove, za sve one koji žele stvarati i imaju viziju, za sve one koji još nisu pronašli svoj put i za sve one koji žele da ovaj grad bude otvoren za nove ideje i novu energiju. 

Koja je smisao kad u arhivama stoje na tisuće fotografija od kojih većina nikada neće ugledati svijetlo dana? Što je fotograf bez barem 1 samostalne izložbe u ajmo bit skromni 10 god.?
Što je fotograf ako ne šalje fotografije na natječaj? Nešto kao otprilike brod na suhome koji čeka da bude porinut u more! Stoga, šaljite fotografije na natječaje, svaku fotografiju dobro kadrirajte i prije okidanja se zapitajte koja je njena poruka? 

Svim članovima kluba, kolegama i prijateljima, svim fotografima ( amaterima i profesionalcima) , svim fotoreporterima i svim članovima Zbora fotoreportera te svim Fotoklubovima želim Sretnu novu godinu 2014.

Veljko Martinović, predsjednik Fotokluba „Moment“

Nema komentara:

Objavi komentar