srijeda, 28. rujna 2016.

Adio šjor Andro!

Šjor Andro je bio zadnja crta obrane od digitalne fotografije, njegove crno bile fotografije kojima je desetljećima bio vjeran ostaju kao trajna povijesna, dokumentarna i umjetnička vrijednost budućim naraštajima fotografa.

Jednostavnost i nenametljiv pristup upečatljiv je na skoro svakoj šjor Andrinoj fotografiji. Snažan kontrast, odlična kompozicija i izvrstan kadar vidljivo govore o autorovom temeljitom promišljanju o krajnjoj fotografskoj ideji, ostaviti dojam na gledatelja.

Ostavio nam je za sobom odličnog fotografskog materijala, kako dugogodišnjim radom u tada velikoj i kvalitetnoj Slobodnoj Dalmaciji pa tako i prisutnošću u Fotoklubu Split. Svakako se od šjor Andre moglo puno naučiti, od držanja i kulture stare škole pa tako i one zaboravljene istinske fotografije bez „modificiranja“ u softi programima kada bez svih sastojaka idete raditi pitu.
Split je svakako izgubio velikog majstora svjetla ali uz veliku sreću što se u sačuvanim arhivama krije na tisuće Damjanićevih fotografija.

Fotografije Andre Damjanića su snažne, životne, nisu namještene i besmislene, svaka poručuje najviše što može o običnom svakodnevnom životu a na svakom od gledaoca je da ih prihvati kako najbolje zna i može.

Svi koji smo ga poznavali imali smo veliku čast jer nadasve bio je jednostavan, jedan od rijetkih koji ne misle da su prevažni i koji se ne javljaju na silu kad ih slava „udari u glavu“ pa više nemaju vremena za ništa pa ni za prijatelje.
Hodao je ponosno, uspravno i polako kako se i priliči velikom gospodinu.

Neka Vam je šjor Andro uvijek dovoljno svjetla da napravite koju fotografiju tamo negdje daleko gdje ćemo ionako svi jednom doći.

Veljko Martinović

Nema komentara:

Objavi komentar