petak, 23. rujna 2016.

Tužna vijest za sve kolege fotografe

Jučer je u 88. godini preminuo  Andro Damjanić. Dugogodišnji fotoreporter Slobodne dalmacije, najstariji član Fotokluba Split i njegov nekadašnji predsjednik. 
Rođen je 15. kolovoza 1929. u Vrboskoj na otoku Hvaru. Fotografijom se bavi od ranih 50-ih godina prošlog stoljeća. Od 1959. godine počinje raditi kao fotorepoter Slobodne Dalmacije na nagovor poznatog fotoreportera Petra Jovića – Pempeka. Za Slobodnu Dalmaciju radi do odlaska u mirovinu 1995. godine. U tom periodu od sredine 50-ih do početka 90-ih godina nastaju njegove najpoznatije fotografije. Svojim fotografijama osvojio je brojne nagrade i priznanja na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama. 
- Fotografije Andre Damjanića prikazuju ono drugo lice Splita koje u vrevi suvremenog života uopće ne zapažamo: svijet zanemarenog puka, posebno mladeži, staraca, prosjaka, ribara, ali i već zaboravljenih splitskih konja i magaraca. Luke, ribarske lađe, mreže, starci i djeca, oni o kojima se u današnjem svijetu proizvođača i potrošača najmanje govori. Taj svijet djece i staraca ujedno je svijet autorove mladosti, svijet s ulice, a ne iz ureda, tvornica, ili iz novinskih stupaca - napisao je prof. dr. Duško Kečkemet za izložbu Andre Damjanića 'Retrospektiva' koja je otvorena u Fotoklubu Split u prvim minutama 2011. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar